'Nood melkveehouderij hoger dan ooit'

'De nood in de melkveehouderij is hoger dan ooit. De helft van de melkveehouders heeft financiële problemen', weet Niek Groot Wassink, financieel adviseur rundvee bij DLV Advies.

%27Nood+melkveehouderij+hoger+dan+ooit%27
© Mike Schellart

Groot Wassink zei dat tijdens de ochtenduitzending van BNR Nieuwsradio op dinsdag 12 april. Volgens hem ervaren vooral de grote bedrijven veel druk omdat ze kampen met een forse financieringslast. 'De verwachte hoge vraag vanuit China is uitgebleven.'

Daar wordt nu nog maar heel voorzichtig melk ingekocht, geeft hij aan. 'Deze uitval, en ook van Rusland als afnemer, is de hoofdoorzaak voor lage melkprijs in Nederland. Als die laag blijft, is het bedrijfsperspectief ook laag.'

Wereldmarkt

Volgens Groot Wassink waren 2013 en 2014 goede jaren voor de melkveehouderij. 'Dat mogen we niet vergeten. We hebben nu anderhalf jaar een minder goede melkprijs. Het ene bedrijf is hier beter op voorbereid dan het andere.'

De nieuwe regulering die volgend jaar van kracht wordt, kan in zijn ogen de melkproductie enigszins beperken. 'De vraag is of dit effect heeft op de Nederlands markprijsontwikkeling, omdat we met wereldmarkt te maken hebben.'

Het fragment van BNR Nieuwsradio is hier te beluisteren.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer