Romijn: EU-pakket maar deels geslaagd

LTO Melkveehouderij is blij met de verruiming van de mogelijkheden voor opslag van boter en mager melkpoeder in Europa. 'Dit legt een bodem onder de melkprijs', verwacht vakgroepvoorzitter Kees Romijn.

Romijn%3A+EU%2Dpakket+maar+deels+geslaagd
© LTO Nederland

Ronduit ongelukkig is hij echter met de verruiming van de mogelijkheden van lidstaten om zelf financieel te hulp te schieten. 'Dit leidt tot concurrentievervalsing', aldus Romijn.

Staatssteun

Lidstaten mogen boeren en tuinders tijdelijk steunen tot maximaal 15.000 euro per jaar voor een periode van drie jaar. 'Het zal elders in Europa leiden tot staatssteun aan bedrijven en dat is slecht voor Nederland', stelt Romijn vast.

Melkveehouders krijgen van Europa de mogelijkheid hun productie te beperken zonder in botsing te komen met mededingingsregels. 'Die optie bestaat in principe al langer', aldus de vakgroepvoorzitter. Erkende producentenorganisaties kunnen dat initiatief nemen.

Op zich erkent LTO de positieve effecten van een dergelijke productiebeperkingen. 'Maar de kosten van zo'n maatregel mogen wat ons betreft niet te koste gaan van het Gemeenschappelijk landbouwbudget', benadrukt Romijn.

Investeringsbank

Interessant noemt hij de mogelijkheid om via leningen van de Europese Investeringsbank (EIB) innovaties en investeringen op individuele land- en tuinbouwbedrijven te stimuleren. Via dit kanaal zijn in potentie miljarden euro's beschikbaar.

Terugbetaling van deze leningen zouden gekoppeld worden aan marktprijzen: minder aflossen bij lage prijzen, méér aflossen bij hoge prijzen. Romijn: 'Dat is goed voor de cashflow van een bedrijf. Kortom, een optie die LTO zeker verder wil onderzoeken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
Meer weer