Wantrouwen over Veenweidevisie

LTO Noord Fryslân roept de Friese politiek op nog eens goed naar de vorig jaar vastgestelde Veenweidevisie te kijken. Deze oproep volgt na de drie veenweidebijeenkomsten waar in totaal zeshonderd belangstellenden op afkwamen.


Wantrouwen+over+Veenweidevisie
© NVT

De belangenorganisatie twijfelt sterk of de visie wel op de juiste manier tot stand is gekomen. Onder boeren heerst nog steeds veel wantrouwen. Volgens hen is er te weinig met het advies van de adviesgroep gedaan.

Veel vragen

Volgens LTO Noord Fryslân-voorzitter Geart Kooistra moeten provincie en Wetterskip beseffen dat ze over iets hebben besloten waar nog veel vragen over zijn.

'Wij twijfelen of de politiek zich bij de vaststelling van de Veenweidevisie voldoende heeft gerealiseerd wat het risico voor de sector is geweest. Dat wordt bevestigd door de enorme opkomst van zeshonderd mensen tijdens de Veenweidevisie-bijeenkomsten.'

Financieel

Zo missen de boeren de financiën voor bijvoorbeeld compensatie in het plan. De komende vier jaar is 12 miljoen euro voor de uitwerking van de visie gereserveerd, maar dit bedrag is snel op, is hun overtuiging.

Waterhuishoudingsplan

Bovendien maakt LTO Noord Fryslân zich grote zorgen over het feit dat de huidige Veenweidevisie in het Waterhuishoudingsplan is opgenomen.

Over dit plan stemmen Provinciale Staten volgende week woensdag. 'De politiek moet zich bij de vaststelling van het Waterhuishoudingsplan realiseren wat voor consequenties dit heeft voor de boeren en de politiek in financiële zin.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer