Kamp+houdt+vast+aan+mestprocedures
Nieuws
© NVT

Kamp houdt vast aan mestprocedures

Het kabinet wil niet proberen de invoeringstermijn van de equivalente maatregelen te versnellen. Een poging van enkele Kamerfracties om er vaart in te brengen, is gestrand.

In de Tweede Kamer stelde Jaco Geurts (CDA) donderdag voor om de Europese Commissie te vragen of de Brusselse procedure sterk ingekort kan worden. VVD en SGP ondertekenden de motie die hij er over indiende.

De indieners wezen erop dat in het door de Commissie goedgekeurde vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn de mogelijkheid is opgenomen voor maatwerkbemesting. Daarom zou een simpele goedkeuring door Brussel genoeg moeten zijn.

Niet zinvol

Minister Henk Kamp (EZ), die staatssecretaris Martijn van Dam verving, noemde een dergelijke aanpak 'niet zinvol'. Volgens hem moeten niet alleen de Europese Commissie, maar ook andere lidstaten en andere partijen oordelen over het Nederlandse voorstel.

Het heeft daarom geen zin met de Commissie af te spreken dat onder meer de stand still periode van drie maanden vervalt, meent Kamp. Andere betrokkenen zouden in verzet kunnen komen en naar de rechter stappen.

'Er is geen enkele twijfel over de technische voorschriften', aldus de minister. Hij ontraadde de Kamer om de motie aan te nemen.

Geen meerderheid

Bij de stemmingen was er vervolgens geen meerderheid. Het gaat daardoor nog maanden duren voordat er soepeler bemestingsnormen komen.

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer