'Regeldrift remt goed bemesten gewassen'

De invoering van equivalente maatregelen om beter op maat te kunnen bemesten, duurt onnodig lang, vindt LTO Nederland.

%27Regeldrift+remt+goed+bemesten+gewassen%27
© nieuwe oogst

'Onbegrijpelijk, naar onze overtuiging komt het ministerie van Economische Zaken nu op de proppen met onnodige procedure', zegt Jaap van Wenum, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw.

De regelzucht van de overheid zorgt er waarschijnlijk voor dat boeren de bemesting van de gewassen dit jaar niet kunnen afstemmen op de opbrengst. 'Als de invoering van de regelgeving nog een half jaar gaat duren, is het groeiseizoen voorbij', zegt Van Wenum.

Brussel

Voor het verankeren van de regelgeving wil EZ de equivalente maatregelen voor een tweede keer aan Brussel voorleggen, nu in het kader van de interne markt. In antwoorden op Kamervragen schrijft staatssecretaris Martijn van Dam dat de procedure zes tot negen maanden kan duren.

LTO hoopt niet dat 2016 een verloren jaar wordt en pleit bij het ministerie voor een hogere versnelling. Van Wenum: 'De extra procedure is helemaal niet nodig. Het vijfde nitraatprogramma is ook nooit in het kader van de interne markt getoetst. Waarom equivalente maatregelen dan wel.'

Terughoudend

Het afgelopen jaar is de regeling meermaals door LTO met het ministerie gesproken. 'Het duurt te lang omdat het ministerie zeer terughoudend is. Terwijl in de eigen beleidsplannen het streven stond om equivalente maatregelen in 2015 in te voeren', stelt Van Wenum.

Door LTO en NAV zijn drie equivalente maatregelen voorgesteld: opbrengstafhankelijke stikstof- en fosfaatnormen, inzet bodemverbeteraars en rijenbemesting in mais.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer