LLTB roept boer op werk te maken van natuur

De LLTB roept boeren op zich nog meer in te spannen voor agrarisch natuurbeheer. Mede daardoor kan de provincie de gestelde natuurdoelen halen.

LLTB+roept+boer+op+werk+te+maken+van+natuur
© Marc Schols

Provincie Limburg realiseerde de afgelopen veertig jaar ruim 210 vierkante kilometer natuur. Dat is wat betreft oppervlakte vergelijkbaar met de steden Roermond, Weert en Heerlen samen, geeft omroep L1 aan.

Uit gegevens van de provincie blijkt dat vooral de laatste tien jaar veel werk is gemaakt van de aanleg van natuur. Toch heeft Limburg op dat terrein nog een opgave. Zo ligt er een taak om nog zo'n 2.600 hectare nieuwe natuur te ontwikkelen.

Maatwerk

Gedeputeerde Patrick van der Broeck wijst erop dat het herstel van natuur een langdurig proces kan zijn. Hij pleit voor maatwerk en het nadrukkelijk betrekken van boeren bij natuurbeheer.

De gerealiseerde nieuwe stukken groen liggen verspreid over de hele provincie. Voorbeelden daarvan zijn de Grensmaas, Zandmaas- 1, De Peelvenen en Meerlebroek.

Landbouwgrond

De toename zit voor een deel ook in uitbreiding van bestaande natuurgebieden. De aanleg van nieuwe natuur ging onder meer ten koste van landbouwgrond.

Mede door de investering in natuurontwikkeling en -bescherming gaat het met een aantal soorten dieren in Limburg een stuk beter.

Lastig

Natuurbeschermers maken zich er echter zorgen over dat tegelijkertijd nog veel soorten dieren en planten het lastig hebben, onder meer in het agrarisch gebied.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer