Nieuwe kijk op archeologie

Gemeente Neder-Betuwe heeft de archeologiekaart geactualiseerd. Met de nieuwe kaart is er minder vaak archeologisch onderzoek nodig. Vooral de laanboomtelers en de fruittelers in de gemeente zijn daar blij mee.

'Bij de vorige archeologiekaart uit 2008 was geen rekening gehouden met bodemverstoringen uit het recente verleden, zoals bewerkingen in de fruitteelt- en boomteeltgebieden', zegt bestuurslid Gerwin van Maanen van de LTO Noord-afdeling Buren/Tiel/Neder-Betuwe. Namens de afdeling was hij betrokken bij de totstandkoming van de nieuwe archeologische kaart.
De oude kaart was in de ogen van veel agrarisch ondernemers niet werkbaar. 'Er was voor nieuwe percelen al archeologisch onderzoek nodig bij bodemingrepen dieper dan 30 centimeter.'
Ook de gemeente Neder-Betuwe zelf wilde de archeologische onderzoeks- en vergunningskosten voor zichzelf maar ook voor burgers en bedrijven niet de pan uit laten rijzen. Daarom ging ze een stap verder dan de traditionele manier van opstellen van archeologische verwachtings- en beleidskaarten.

Kans klein

Zo deed Neder-Betuwe mee aan een landelijke proef van LTO, die moest uitwijzen hoe het zit met de verstoring van de grond. Als er in het verleden al veel in de grond is gegraven, is de kans dat er nog iets bruikbaars wordt gevonden erg klein en heeft onderzoek geen zin. Uit de proef bleek dat de bodem veel meer verstoord is dan werd gedacht.
Daarnaast deed de gemeente ook een beroep op de lokale kennis van de Historische Kring Kesteren en Omstreken. Op advies van de LTO Noord-afdeling werd eveneens gekeken naar meitellingen in het verleden. Daaruit is op te maken of er al eerder sprake was van boomteelt en dus bodemverstoring.
Alle verzamelde gegevens zijn gebruikt om de Archeologische Beleidskaart aan te passen. Samen heeft dat ertoe geleid dat het aantal 'archeologisch waardevolle gebieden' naar beneden is gegaan.

Instemming

De geactualiseerde kaart heeft de instemming van de historische kring, Tree Center Opheusden, provincie Gelderland en LTO Noord. 'Er is nauwkeuriger in beeld gebracht waar de archeologische waarden zich wel en niet bevinden als gevolg van eerdere bodemverstoringen. Zo weten we beter waar geen verplichtend onderzoek nodig is', zegt Van Maanen.
Verwacht wordt dat andere gemeenten dit beleid van gemeente Neder-Betuwe zullen volgen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer