Op naar 17 miljoen varkens

Op+naar+17+miljoen+varkens
© Nieuwe Oogst

Nederland telt sinds afgelopen week 17 miljoen inwoners. Ik weet niet waarom ik me afvroeg hoeveel varkens Nederland nu eigenlijk telt? Het is misschien een rare tik, maar ik vergelijk varkens regelmatig met mensen. Bij ons op stal is de kraamstal te vergelijken met de kraamafdeling in bijvoorbeeld het ziekenhuis. Daar zie je dat het werk voornamelijk wordt uitgevoerd door vrouwen. Dat is ook waarom er op onze kraamafdeling veelal een vrouw deze werkzaamheden uitvoert.
Tijdens mijn eigen zwangerschappen vond ik het altijd heel frappant dat mijn partner goed op de hoogte was. Hij maakte daarin gebruik van zijn kennis op stal. Ik was in die periode en daarvoor 'buitenshuis' in een totaal andere business werkzaam en minder bekend met zwangerschappen. Juist tijdens de zwangerschap heb ik hierover veel geleerd, omdat dit mij 'overkwam'. Ook heeft het veel onwetendheid bij mij weggenomen.
Ik merk dat de Nederlandse burger ook weinig weet heeft van wat er allemaal in de varkenshouderij omgaat. Als je met een leek een gesprek over varkens aangaat en hij ziet of hoort hoe wij onze varkens houden, krijg ik regelmatig een reactie als: 'Oh, dat wist ik eigenlijk niet', of: 'Ik dacht dat dat er anders aan toe ging.' Als er bijvoorbeeld visite komt die eens op stal wil rondkijken, vind ik het mooi te zien hoe enthousiast mijn partner over zijn passie vertelt en de positieve reacties die hij hierop krijgt.
Ikzelf ben laatst bij een bijeenkomst geweest over boerderijeducatie. Dit idee staat mij wel aan, maar ik ben nog niet zeker of dat dit concept helemaal is wat bij mij en ons bedrijf past. Het hoofddoel blijft natuurlijk een gezonde onderneming met als resultaat winst draaien. Maar daarbij zullen we wel onze eigen afzet moeten garanderen, oftewel positief beïnvloeden.
Het NVV-filmpje 'Varkens horen bij Nederland' vind ik wel mooi, maar misschien iets te romantisch en alleen op producten gericht. Ik mis 'de boer' en de varkenshouderij in dit filmpje. Dit wordt wel weergegeven in het LTO-filmpje 'Stap in de varkenshouderij'.
Gaat het ons lukken om het imago van de varkenshouderij in een positiever daglicht te zetten, zodat we over een paar jaar in Nederland ook 17 miljoen varkens tellen?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  20 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
Meer weer