'Verkeerd uitkuilen kost duizenden euro's'

Inkuilen gebeurt meestal zorgvuldig, maar op het moment dat de kuil open gaat, zijn veehouders volgens Trioliet vaak minder zorgvuldig.

%27Verkeerd+uitkuilen+kost+duizenden+euro%27s%27
© Trioliet

Een veehouder is zich bewust van de risico's die een verkeerde inkuilmethode met zich meebrengt, meldt Trioliet.

Het uitkuilen gebeurt met het materieel dat voorhanden is en niet per se met het werktuig dat het meest geschikt is, geeft de fabrikant van zelfrijdende voermengwagens aan.

Zuurstof

Al bij de eerste hap wordt het voer los getrokken en ontstaan er plekken in de kuil waar zuurstof naar binnen kan dringen.

'Als een onzichtbaar virus verspreidt de zuurstof zich langzaam maar zeker door de kuil en begint de ontwikkeling van schimmels en gisten', weet Trioliet.

Kwaliteitsbehoud

Dus waar eerst veel tijd en aandacht werd besteed aan het inkuilen van een kwalitatief hoogwaardig product, is er volgens de fabrikant tijdens het uitkuilen vaak minder oog voor kwaliteitsbehoud.

'Dat kost veehouders jaarlijks veel geld aan onnodig voerverlies, terwijl dit eenvoudig te voorkomen is met de inzet van het juiste materieel.'

Broei

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat er per jaar duizenden kilo's voer verloren gaan door verkeerde in- en uitkuiltechnieken. Broei is daarbij een belangrijke oorzaak.

Het veroorzaakt maar liefst 5 tot 10 procent verlies van voedingswaarden en een 20 tot 30 procent lagere drogestofopname van de koe.

1.250 VEM

Een kuil met 35 procent broei veroorzaakt een verlies van 1.250 VEM per koe. Dat tekort wordt doorgaans aangevuld met krachtvoer. Het gaat dan om een kostenpost van al gauw 80 euro per koe per jaar, rekent Trioliet voor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer