DLV: Houten spant ten onrechte uitgesloten

Houten spanten en gordingen hebben geen negatief effect op de brandveiligheid van stallen. Onderzoek van DLV Advies in opdracht van De Groot Vroomshoop toont aan dat het nieuwe Bouwbesluit hout ten onrechte uitsluit als constructiemateriaal in ligboxstallen.

DLV%3A+Houten+spant+ten+onrechte+uitgesloten
© DLV Advies

Het onderzoek van DLV Advies naar het brandscenario toont aan dat toepassing van houten spanten en gordingen geen negatief effect heeft op de brandveiligheid van stallen. Stalbranden ontstaan veelal door kortsluiting, brandgevaarlijke werkzaamheden, oververhitting of zelfontbranding van machines.

Isolatiematerialen

Vooral brandbare isolatiematerialen zorgen voor snelle verspreiding van de brand, maken dat er giftige stoffen vrijkomen en zorgen voor veel beschadiging en ernstige brandwonden. In het rapport wijst DLV Advies op het belang van strenge eisen aan het toepassen van isolatiematerialen.

Het nieuwe Bouwbesluit is sinds 1 april 2014 van kracht en is bedoeld om dieren te beschermen. Sinds die datum moeten constructiematerialen aan de binnenzijde van een stal voldoen aan een brandklasse B en een rookklasse s2. Staal voldoet daar direct aan, hout niet.

Bouwen met hout

De Groot Vroomshoop bouwt bewust met hout. In opdracht van De Groot onderzocht Anne van Rossum, specialist brandpreventie bij DLV Advies op welke manier het gebruik van onbehandelde houten spanten en gordingen in ligboxstallen toch in overeenstemming kan zijn met het nieuwe Bouwbesluit.

Op basis van Artikel 1.3 Gelijkwaardigheidsbepaling, stelt DLV Advies vast dat het gebruik van hout wel kan. Hout presteert minimaal gelijkwaardig en mogelijk zelfs beter dan staal. Binnen het Bouwbesluit is hout dus een goed alternatief voor de gestelde prestatie-eisen.

Duurzaam ondernemen

Hout is een hernieuwbare biobased grondstof, wat prima past in het streven van de Nederlandse agrariër om steeds duurzamer te ondernemen. Wie met hout bouwt draagt direct bij aan de vermindering van CO2 uitstoot.

Bouwbedrijf De Groot noemt houten spanten en gordingen esthetischer dan stalen varianten. Hout wordt niet aangetast door ammoniak. Houten spanten en gordingen bieden bij brand, ten aanzien van bezwijken veel meer veiligheid dan stalen spanten, aldus bouwbedrijf De Groot uit Vroomshoop.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 2°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer