Chinese export belangrijk voor varkenssector

Export naar China is van essentieel belang voor de vierkantsverwaarding, zeggen LTO Varkenshouderij en NVV in reactie op de sluiting van Hilckmann en slachterij Nijmegen. Belangrijkste reden om te stoppen is dat China de bedrijven geen exportvergunning verstrekt.

Chinese+export+belangrijk+voor+varkenssector
© Twan Wiermans

LTO Varkenshouderij en de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) betreuren dat Hilckmann en Slachthuis Nijmegen per direct stoppen met hun activiteiten.

Export China

Voorzitters Eric Douma van LTO Varkenshouderij en Ingrid Jansen van de NVV: 'De reden die Hilckmann geeft voor de sluiting van de slachterij markeert het belang dat het bedrijfsleven. De overheid moeten blijven inzetten op exportbevordering naar China'.

Beiden noemen export naar China essentieel voor de vierkantsverwaarding van het Holland Varken. Uit een reactie van Hilckmann blijkt dat het concurrentienadeel, dat ontstaat wanneer niet op China kan worden geëxporteerd, kan oplopen tot 7 euro per varken.

Gevolgen voor markt

LTO Varkenshouderij en NVV zijn daarnaast zeer bezorgd over de gevolgen van deze ontwikkelingen in de markt voor varkenshouders. De organisaties zijn bang dat de prijzen voor varkens daardoor nog lager komen te liggen dan nu al het geval is.

Douma en Jansen roepen marktpartijen op daar rekening mee te houden. Ze onderstrepen nogmaals het belang van het slagen van traject vitale varkenshouderij. Onder leiding van Uri Rosenthal probeert dat te komen tot een rendabele varkensvleesketen in Nederland.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer