Varkensprijs+onderuit+door+sluiting+Rusland
© Marcel Bekken

Varkensprijs onderuit door sluiting Rusland

Vion en Hilckmann hebben hun varkensprijs met 4 cent laten dalen tot 1,50 euro per kilo. Oorzaak is de sluiting van de Russische grens voor Europees varkensvlees.

De reden voor de importstop op varkensvlees uit de Europese Unie (EU) is de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in Litouwen.

Volgens Luc Groot, LTO-lobbyist in Brussel, wordt er hard gewerkt om de Russen te overtuigen dat het varkensvlees vanuit Nederland en andere delen van de EU volledig veilig is.

Groot: ‘Het is moeilijk te zeggen hoe lang het duurt voordat de grens weer open gaat. Dat kan twee weken zijn, maar ook nog twee maanden.’

Slachterijen

De Nederlandse slachterij Hilckmann heeft de varkensprijs, van 1,50 euro per kilo, zelfs al op voorhand vrijgegeven. Vorig week was dat nog 1,54 euro per kilo.

Ook Vion noteert deze week 1,50 euro per kilo. ‘Het volume dat normaal gesproken op de Russische markt wordt afgezet, hangt nu boven de markt’,stelt Marc van der Lee, communicatie-directeur bij Vion.

‘Onze inzet is en blijft het varkensvlees zo goed en duur mogelijk te verkopen, maar er staat druk op de prijs.’ Hij doet geen uitspraken over prijsontwikkelingen.

· Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer