Polen wil diermeel in veevoer toestaan

Polen wil per 2014 weer diermeel van varkens in pluimveevoer toestaan. Om kannibalisme te voorkomen, moet er volgens landbouwminister Tadeusz Nalewajk alleen nog zekerheid komen dat het voer exact op herkomst is te controleren.

Polen+wil+diermeel+in+veevoer+toestaan
© Twan Wiermans

Volgens Poolse dierenartsen zijn er echter nog geen geschikte testen om te bepalen of het DNA in diermeel ook daadwerkelijk van een varken is.

Dat komt omdat in het diermeel niet genoeg DNA kan worden gevonden om varkenseiwit van pluimvee-eiwit te onderscheiden.

Mocht het voer pluimvee-eiwit bevatten, moet ook vast te stellen zijn hoeveel pluimvee-eiwit er dan aan is toegevoegd. Alleen zo kan dan worden bepaald of dit opzettelijk is gebeurd.

Straffen

De Poolse regering wil streng optreden tegen fraude met diermeel. Geldstraffen tot 285.000 euro per overtreding worden in het vooruitzicht gesteld.

Dierenartsen moeten wat Nalewajk betreft grotere bevoegdheden krijgen om bij bedrijven in te grijpen als er wel wordt gesjoemeld met het voer. Zo moet hij bewijsmateriaal in beslag kunnen nemen en transport van vee mogen verbieden.

BSE

Diermee in veevoer werd in 2000 verboden in veevoer vanwege de BSE-crisis. Formeel is het gebruik ervan door de Europese Unie nog steeds verboden.

Zwitserland kondigde vorige maand ook aan diermeel weer te willen toelaten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  26° / 13°
  0 %
 • Woensdag
  29° / 14°
  0 %
 • Donderdag
  31° / 16°
  0 %
Meer weer