Gerberateelt met helft minder energie

Bij de teelt van gerbera kan het totale energieverbruik door een combinatie van maatregelen met bijna 50 procent worden gereduceerd.

Gerberateelt+met+helft+minder+energie
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk.

Maatregelen zijn onder andere het weglaten van minimum buis en het handhaven van lagere nachttemperaturen, het gebruik van VentilationJets en een transparante scherm overdag bij slecht weer.

Drie systemen

Om inzicht te krijgen in het effect van nieuwe belichtingssystemen op de productie is gerbera (cultivar Kimsey) gekweekt onder SON-T (dertien uur per dag), hybride (negen tot twaalf uur per dag) en LED (10,5 uur per dag), met oplopende etmaaltemperaturen.

Dit gebeurde in drie afdelingen van 144 vierkante meter in Bleiswijk.

Besparingen

Er kan veel energie worden bespaard bij de gerberateelt door het trapsgewijs aan- en uitschakelen van de lampen afhankelijk van de zonlichtintensiteit en aan het begin en einde van de dag, blijkt uit het onderzoek.

De totale energiebesparing aan licht en warmte tezamen was bij SON-T 48 procent, bij hybride 46 procent en bij LED 39 procent.

Temperaturen

Het teeltsysteem met SON-T bij lagere dag- en nachttemperaturen presteerde wat bloemproductie betreft lange tijd het beste in vergelijking met de hybride en LED.

'Het lijkt er sterk op dat een voldoende lage etmaaltemperatuur, onder de 16 graden Celsius, een versterkend effect heeft op de generativiteit van een gerberagewas', aldus de onderzoekers.

Langere uitgroeiduur

Een lagere kastemperatuur resulteerde wel in een langere uitgroeiduur van de bloemen met twee dagen.

Het onderzoek is verricht in het kader van het programma Kas als Energiebron.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer