%27Maatschappij+heeft+belang+bij+goed+GLB%27
Nieuws
© Arno de Snoo

'Maatschappij heeft belang bij goed GLB'

LTO Nederland heeft minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) veertien argumenten aangedragen waarom het Europese landbouwbeleid (GLB) een belangrijk onderdeel van het Europese budget moet blijven.

De argumenten staan in een brief, die LTO-voorzitter Albert Jan Maat heeft gestuurd. De brief houdt verband toekomst van het Meerjarig Financieel Kader (MFK) van de Europese Unie.

Het GLB-budget vormt met circa 53 miljard euro een derde deel van de EU-begroting. Procentueel gezien is dat in de loop der jaren steeds kleiner geworden. Een kwart ervan is tegenwoordig bestemd voor plattelandsbeleid als agrarisch natuurbeheer en benadeelde gebieden.

Solide budget

Niet alleen boeren en tuinders, maar de hele maatschappij, consumenten en burgers, hebben belang bij een goed werkend Europees landbouwbeleid, stelt Maat in de brief.

Daar is een solide budget voor nodig. Landbouw is volgend de LTO-voorman meer dan een percentage in het MFK. 'Boeren bepalen ook in hoge mate hoe ons landelijk gebied eruitziet. Sterker: ze onderhouden het ook.'

'Het GLB en bijbehorend budget blijft ook in de toekomst keihard nodig voor een aantrekkelijk en welvarend platteland. We willen u dan ook vragen om morgen tijdens uw conferentie te pleiten voor een stevig landbouwbudget in Europa. In het belang van ons allemaal', aldus Maat.

Weer

 • Dinsdag
  23° / 6°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  10 %
Meer weer