'Kalf bij koe wens Kamer onbegrijpelijk' (video)

LTO noemt het 'onbegrijpelijk' dat een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er binnen een half jaar een plan van aanpak komt voor melkveebedrijven om kalveren na de geboorte langer bij de koe te laten.

Kees Romijn

'Kalveren na de geboorte een tijdje bij de koe laten, is niet in het belang van dierwelzijn', stelt voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij. Hij reageert daarmee op een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren.

'Wanneer koe en kalf na de geboorte langere tijd bij elkaar blijven, levert scheiden juist extra stress op. Beide dieren hebben dan een sterke band opgebouwd, wijst ook onderzoek van het Louis Bolk instituut uit.'

'Onze leden houden met veel liefde en vakmanschap koeien en kalveren', vertelt Romijn. 'De Tweede Kamer laat met deze motie zien, daar geen oog voor te hebben. Veel van onze leden zijn bijzonder verontwaardigd.'

Op de meeste melkveebedrijven likt de koe haar kalf na de geboorte schoon, waarna het dier verhuist naar een box met stro waar het melk van de moeder krijgt.

Uiterst kwetsbaar

'Dat zijn voor kalveren de allerbeste omstandigheden. Tijdens de eerste levensdagen is een kalf namelijk uiterst kwetsbaar en heeft het extra zorg nodig', weet Romijn.

Deze manier van werken beperkt de stress tot een minimum en voorkomt bovendien de overdracht van mogelijke dierziekten als paratbc van koe naar kalf.

Beste moment scheiden

De sector onderzoekt daarnaast zelf het beste moment van scheiden van koe en kalf. Momenteel houden LTO en de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) een enquête onder melkveehouders om de 'best practices' voor koe, kalf, boer en maatschappij in beeld te krijgen.

'De motie in de Tweede Kamer gaat echter volstrekt voorbij aan dit soort initiatieven', benadrukt Romijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer