Witlof wil eerste gewascoöperatie vollegrond

De wens is om dit jaar een gewascoöperatie op te richten voor pennentrek van wit- en roodlof. Als het lukt, is het de eerste coöperatie in de vollegrondstuinbouw.

Doel is om op deze manier de financiering van onderzoek te kunnen blijven organiseren. Na het wegvallen van Productschap Tuinbouw staat dit onder druk.

De landelijke Gewascommissie Witlof van LTO heeft zich vorig jaar georiënteerd op een nieuwe aanpak waar witloftelers mee verder kunnen. Er is bewust voor dezelfde aanpak gekozen als in de glastuinbouw.

Ondersteuning

'De gewascoöperatie wordt voor en door leden beheerd en vormgegeven, daar heeft LTO verder geen invloed op. We zijn er puur voor de ondersteuning', zegt Janny Trouw, die als plantaardig specialist bij ZLTO onder andere de gewascommissie witlof ondersteunt.

In de glastuinbouw zijn inmiddels veertien gewascoöperaties actief. 'In de glastuinbouw werkt deze opzet al goed en daarom willen we die aanpak niet loslaten', zegt Trouw.

Wervingsbrief

Volgende week gaat de wervingsbrief voor witloftelers de deur uit. 'De gewascoöperatie gaat pas door als 60 procent van het areaal wit- en roodlof mee doet. In Nederland ging het vorig jaar in totaal om zo'n 2.000 hectare.'

De witloftelers krijgen in de vollegrondstuinbouw de kans op een primeur. Naar verwachting blijft het daar niet bij. Er zijn al plannen om gewascoöperaties op te richten voor onder andere spruiten en asperges.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer