Vroeggezaaide+witlof+kiemt+snel
Nieuws
© Peter Versluis

Vroeggezaaide witlof kiemt snel

Twee dagen na het zaaien ligt de vroeggezaaide witlof op het bedrijf van Peter Versluis in Bant al gekiemd in de rug.

In overleg met de witloftrekker, waarvoor hij pennen op contract teelt, besloot Versluis om afgelopen maandag al witlof te zaaien.

Volgens de Flevolandse akkerbouwer verklaarden veel specialisten hem voor gek om deze week al te zaaien en ook loonbedrijf Vos in Bant was niet gelukkig met de timing. De loonwerker moest nog snel zijn zaaimachine ombouwen van uien naar witlof.

Bodemtemperatuur

Het perceel van bijna 4 hectare is uiteindelijk in één middag gezaaid. Versluis heeft na het zaaien nog enkele keren met een thermometer de bodemtemperatuur gemeten.

'Als het zonnetje even schijnt loopt de temperatuur in de rug zomaar op tot 25 graden. Met een paar buitjes regen erbij is dat ideaal voor een voorspoedige kieming', zegt Versluis.

Geprimed zaad

De vlotte kieming is volgens Versluis mede te danken aan het gebruik van geprimed zaaizaad. Het ras dat hij heeft laten zaaien is Atlas. De pennen zijn bestemd om op te zetten voor de vroege trek, vandaar dat op tijd zaaien gewenst is.

Versluis: 'De start van de witlof lijkt nu goed. Voor de verdere ontwikkeling is het te hopen dat het de komende weken niet al te koud meer wordt.'

Weer

 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  18° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 7°
  20 %
Meer weer