Van+Wenum+voorman+LTO+Akkerbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Van Wenum voorman LTO Akkerbouw

Jaap van Wenum uit Kootwijkerbroek wordt de nieuwe voorzitter van de landelijke vakgroep LTO Akkerbouw. Het federatiebestuur van LTO Nederland heeft hem dinsdag benoemd voor de komende vier jaar.

Jaap Haanstra, de aftredende voorzitter, maakte de benoeming vanavond bekend tijdens een bijeenkomst van LTO Akkerbouw in Emmeloord. Haanstra gaf bijna elf jaar leiding aan de vakgroep.

Akkerbouwer en beleidsadviseur

Van Wenum (45) is akkerbouwer in Kootwijkerbroek en lid van LTO Noord. Hij was jarenlang werkzaam als beleidsadviseur van LTO Nederland, eerst als projectleider op het gebied van plantaardige teelten en sinds 2008 vooral als specialist gewasbescherming.

De nieuwe vakgroepvoorzitter studeerde landbouwplantenteelt aan Wageningen Universiteit. Daarna werkte hij bij de vakgroep Agrarische Bedrijfseconomie van de WUR als onderzoeker en docent. In 2002 promoveerde hij op een onderzoek naar de economie van agrarisch natuurbeheer in de akkerbouw.

Voorsprong behouden

Over de toekomst van de akkerbouw is Van Wenum positief gestemd. 'Nederlandse akkerbouwers hebben veel kennis en lopen voorop met innovaties op het gebied van precisielandbouw om de teelten toekomstgericht te verduurzamen en onze voorsprong te behouden.”

Als grootste uitdaging noemt hij behoud en versterking van bodemvruchtbaarheid en bodemgezondheid en de beschikbaarheid van voldoende grond voor hoogwaardige teelten. 'Om de markt- en inkomenspositie van akkerbouwers veilig te stellen, maar ook om te werken aan maatschappelijke doelstellingen op het gebied van gewasbescherming, mineralen en klimaat.'

Kringlopen sluiten

De inzet van de vakgroep blijft, wat Van Wenum betreft, gericht op een beter en doelgericht mest- en bodembeleid en op samenwerking met andere sectoren om de grondmobiliteit te bevorderen en kringlopen te sluiten.

Weer

 • Woensdag
  17° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer