'Urine' tomaat smaakt beter
Tomaten gekweekt op algen met als voedingsoplossing menselijke urine hebben meer suikers en pigmenten en daardoor meer smaak dan traditioneel gekweekte tomaten.

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. De algen werden speciaal gekweekt als een manier om het verlies van meststoffen in afvalstromen tegen te gaan.
Meststoffen
Bij het telen van gewassen en de productie van dierlijke producten gaat in Vlaanderen 86 procent van de toegediende meststoffen verloren. Slechts 14 procent van de voedingselementen in mest bereikt dus de consument in de vorm van voedsel.
De rest van de meststoffen belandt in afvalstromen of komt terecht in het water of de atmosfeer, wat voor milieuproblemen zorgt.
Microalgen
Om dit verlies aan meststoffen tegen te gaan, bestudeerden ingenieurs van de Universiteit Gendt hoe deze meststoffen het best kunnen worden gerecycleerd. Dat kan met microalgen, die daarna werden ingezet als biologische meststof in de tomatenteelt.
De impact was volgens de onderzoekers opmerkelijk. Uit de serretest bleek dat de algentomaten 30 procent meer suikers en 70 procent meer natuurlijke kleurpigmenten bevatten ten opzichte van standaardtomaten.
Daardoor zijn de algentomaten roder en zoeter dan traditioneel gekweekte tomaten.
Lees ook
Laatste nieuws
Nieuwste video's
Kennispartners
Meest gelezen
Nieuw op MechanisatieMarkt.nl
-
F15D
Gebruikt, € 2.500
-
Honda HF2417HB
2014, P.O.A.
-
Pottinger schudder 8 elements HIT910
2008, P.O.A.
-
Vicon Fanex 1404C schudder
2018, € 16.950
Vacatures
"Wij zoeken jou, natuurlijk!" Een gedreven veldmedewerker met oog voor gezonde landbouw.
Coöperatie Natuurrijk Limburg - Roermond
Meewerkend voorman/-vrouw teelt
IBN - Beugen
Weer
-
Donderdag23° / 12°5 %
-
Vrijdag26° / 12°5 %
-
Zaterdag27° / 15°20 %