'Urine' tomaat smaakt beter

Tomaten gekweekt op algen met als voedingsoplossing menselijke urine hebben meer suikers en pigmenten en daardoor meer smaak dan traditioneel gekweekte tomaten.

%27Urine%27+tomaat+smaakt+beter
© eigen foto Universiteit Gent

Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Gent. De algen werden speciaal gekweekt als een manier om het verlies van meststoffen in afvalstromen tegen te gaan.

Meststoffen

Bij het telen van gewassen en de productie van dierlijke producten gaat in Vlaanderen 86 procent van de toegediende meststoffen verloren. Slechts 14 procent van de voedingselementen in mest bereikt dus de consument in de vorm van voedsel.

De rest van de meststoffen belandt in afvalstromen of komt terecht in het water of de atmosfeer, wat voor milieuproblemen zorgt.

Microalgen

Om dit verlies aan meststoffen tegen te gaan, bestudeerden ingenieurs van de Universiteit Gendt hoe deze meststoffen het best kunnen worden gerecycleerd. Dat kan met microalgen, die daarna werden ingezet als biologische meststof in de tomatenteelt.

De impact was volgens de onderzoekers opmerkelijk. Uit de serretest bleek dat de algentomaten 30 procent meer suikers en 70 procent meer natuurlijke kleurpigmenten bevatten ten opzichte van standaardtomaten.

Daardoor zijn de algentomaten roder en zoeter dan traditioneel gekweekte tomaten.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer