2015%3A+%C3%A9%C3%A9n+van+betere+jaren+groenten+en+fruit
Nieuws
© Koen van Wijk

2015: één van betere jaren groenten en fruit

2015 was een bijzonder jaar voor de groenten- en fruit sector, met lagere volumes en hogere prijzen. Dat blijkt uit gepubliceerde cijfers van GroentenFruit Huis.

Vooral over de grens viel door het wisselende klimaat de voorjaars- en zomerproductie lager uit, samen met de Zuid-Europese zomerhitte zorgde dit voor hogere prijzen voor Nederlandse telers.

In volume daalde de export van Nederlandse groenten met 3 procent en van fruit met 1 procent.

De telersomzet van groenten steeg ten opzichte van het magere jaar 2014 echter met 16 procent naar 2,8 miljard euro. De telersomzet van fruit steeg met 3 procent.

Jaaroverzicht

Tijdens de dertigste editie van de Tuinbouw Ondernemersprijs kregen de bezoekers een jaaroverzicht doorspekt met veelal positieve cijfers over zich uitgestrooid.

Voor de tuinbouw in het algemeen geeft 2015 een beeld van stabilisatie en lichtpuntjes aan de horizon, volgens de presentatie.

In de groenten- en fruitsector konden met name paprika- en komkommertelers na jaren weer eens zwarte cijfers schrijven, omdat de productie in het buitenland tegenviel.

Exportlanden

Nederland exporteerde groenten en fruit naar 155 landen. Daarvan bleef Duitsland met 37 procent veruit de grootste afzetmarkt. De export van komkommers viel 15 procent lager uit door daling van het Nederlandse areaal.

De export van tomaat daalde, terwijl die van paprika en aubergine licht steeg. Een opvallende stijger in de paprika-exportlijst is de Verenigde Staten als derde afzetmarkt.

Aankoop daalt

Opmerkelijk is de daling van het volume gekochte verse groenten en fruit door Nederlandse huishoudens. Er werd 3 procent minder groenten en 0,5 procent minder fruit gekocht.

De uitgave in geld bleef bij groenten gelijk en steeg voor fruit met 2 procent.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Weer

 • Zondag
  24° / 16°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
 • Dinsdag
  23° / 15°
  70 %
Meer weer