Risico's gebruik spuiwater luchtwasser

Steeds meer melkveehouders passen een chemische luchtwasser toe in hun ligboxenstal. Hierbij is de verwerking en het gebruik van spuiwater een belangrijk aandachtspunt, als de melkveehouder het water zelf uit wil rijden op zijn land als besparing op kunstmest.

Melkveehouders die emissiearme systemen willen toepassen, kunnen kiezen uit emissiearme stalvloeren, of een luchtwasser van de RAV-lijst (Regeling Ammoniak en Veehouderij). De enige luchtwasser die op dit moment is toegestaan in de melkveehouderij is de chemische variant.

Bij de chemische vorm van luchtwassen wordt zwavelzuur toegevoegd. Het systeem zuigt de stallucht aan en wast de ammoniak uit de lucht. Het zwavelzuur bindt de ammoniak tot ammoniaksulfaat. Dit wordt met het spuiwater afgevoerd.

Volgens Wiebren van Stralen, beleidsmedewerker van LTO, wordt spuiwater in Nederland als kunstmest beschouwd. Het is dus naast de dierlijke mest te gebruiken als vervanger van kunstmest. Daarbij is het van belang dat de gehalten van het (aangevoerde) spuiwater bekend zijn. Dit kan door bemonstering en analyse. Bij het uitrijden van spuiwater als meststof gelden de uitrijregels van stikstofkunstmest.

Levensgevaarlijk

Van Stralen raadt aan het spuiwater alleen rechtstreeks toe te dienen, of gemengd met mest en dan emissiearm aanwenden. Het mengen van spuiwater met mest in de mestkelder of met andere meststoffen is verboden en levensgevaarlijk.

Mengen kan alleen in een container met mest, waarna het direct wordt aangewend. Het mengen in een mestsilo levert risico op door het vrijkomen van levensgevaarlijke gassen als H2S (zwavelwaterstof).

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer