Warmte+haven+Rotterdam+kans+glastuinbouw
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Warmte haven Rotterdam kans glastuinbouw

Warmtelevering uit de Rotterdamse havenregio aan de glastuinbouw in Zuid-Holland biedt grote mogelijkheden voor de warmtevoorziening in de toekomst.

Dit blijkt uit de haalbaarheidsstudie ‘Warmtewisselaar Mainport Greenport’ dat vandaag is verschenen.

LTO Glaskracht Nederland gaat uit van een aanpak waarbij het uiteindelijke doel is om te komen tot een grootschalig open warmtenet in Zuid-Holland. Glaskracht participeert in een speciaal opgerichte programmabureau Warmte Koude Zuid-Holland.

10 petajoule

Ruwweg blijkt uit de studie een omvang van de warmte-uitwisseling van circa 10 petajoule per jaar haalbaar. Dit is circa 10 procent van de totale energiebehoefte van de Nederlandse glastuinbouwsector.

De warmte uit de haven zou zodoende een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van het gasverbruik en de CO2-emissie van de glastuinbouwsector.

Financiering infrastructuur

Om tot realisatie te komen van de warmte-uitwisseling moet nog veel werk verzet worden. Het grootste knelpunt is de financiering van de infrastructuur.

Voor het vervolgtraject acht LTO Glaskracht Nederland het wenselijk dat onder meer gekeken wordt naar de inpasbaarheid van geothermie en verruiming van de CO2-voorziening.

Haalbare businesscase

De organisatie wil in elk geval concrete duidelijkheid over het warmte-aanbod uit de haven en wil snel toewerken naar een haalbare businesscase met conceptvoorwaarden en een prijsstelling.

Nico van Ruiten namens LTO Glaskracht Nederland presenteerde gisteren tijdens een bijeenkomst in het Westland in het bijzijn van de ministers Schultz van Haegen en Blok en staatssecretaris Mansveld de aspecten voor het vervolgtraject vanuit het perspectief van de glastuinbouw.

Weer

 • Woensdag
  21° / 6°
  10 %
 • Donderdag
  18° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer