%27Nationale+regie+op+modernisering+glas%27
Nieuws
© LTO Glaskracht

'Nationale regie op modernisering glas'

Het is goed dat provincies als Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant beleid maken voor de herstructurering van de glastuinbouw, maar het ontbreekt nog aan nationale regie en één visie.

Dat stelden LTO Glaskracht-voorzitter Nico van Ruiten en drie andere tuinbouwbestuurders eind vorige week in een onderhoud met staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken.

Zij bespraken structurele maatregelen om de situatie in de glastuinbouw te verbeteren. Naast Van Ruiten waren ook Loek Hermans (Greenport Holland), Sjaak van der Tak (Greenport Westland/Oostland) en Jaap Bond (Greenports Aalsmeer en Noord-Holland Noord) aanwezig.

Afzetstructuur

'We hebben gesproken over de noodzaak van een betere afzet en over de modernisering van het teeltareaal', vertelt Van Ruiten. 'Twee trajecten die sterk aan elkaar gekoppeld zijn.'

Achter de schermen wordt volgens Van Ruiten al wel gewerkt aan een nieuwe afzetstructuur.

Bedrijfsbeëindigingen

Dijksma vond het positief dat het bedrijfsleven met eigen ideeën komt, maar was niet bereid om concrete afspraken te maken.

Van Ruiten: 'We zien de laatste maanden veel gedwongen bedrijfsbeëindigingen. Wij hebben de oproep gedaan om die ontwikkeling te koppelen aan het moderniseringsproces. Het is wenselijk dat de ondernemers die overblijven niet in oude glasopstanden telen maar in moderne kassen.'

Gewasbescherming

Dijksma sprak de wens uit dat bij de modernisering van het teeltareaal het toepassen van geïntegreerde gewasbescherming nog meer de kans krijgt.

Weer

 • Zondag
  13° / 13°
  90 %
 • Maandag
  13° / 8°
  20 %
 • Dinsdag
  13° / 7°
  40 %
Meer weer