Westland%3A+in+3+jaar+200+hectare+vernieuwen
Nieuws
© WUR Wageningen

Westland: in 3 jaar 200 hectare vernieuwen

Tot en met 2018 moeten er voor glastuinbouwbedrijven in het Westland, die zich willen ontwikkelen circa 200 hectare, nieuwe glaskavels worden gecreëerd door middel van herstructurering.

Dat liet de werkgroep modernisering glastuinbouw Westland, onder voorzitterschap van Arnold Hordijk, vorige week weten tijdens een raadsinformatieavond van gemeente Westland.

Andere doelen zijn het realiseren van zeven aardwarmteprojecten, duidelijkheid over de haalbaarheid van de Warmterotonde en versterking van het ondernemerschap via Tuinbouw Atelier Plus.

Knelpunten

Uit de presentaties bleek dat het gebrek aan beschikbare grote kavels van 3 tot 10 hectare en de aanwezigheid van burgerwoningen grote knelpunten zijn. Daarnaast zijn er meer knelpunten, waaronder gebrek aan rendement en financiering waardoor de herstructurering niet vlot.

Uit een inventarisatie bleek dat het tempo nu veel te laag is. In 2013 is er 18,6 hectare vernieuwd en 8,5 hectare kas gesloopt. In 2014 was dit respectievelijk 5,8 en 8,7 hectare. Het tempo moet omhoog naar 100 hectare per jaar, stelde Hordijk.

Groeiers

Overigens gaat de schaalvergroting wel door, omdat stoppende ondernemers hun bedrijven verkopen aan blijvende groeiers.

De werkgroep van Hordijk heeft twee jaar geleden voorgesteld om voor elk van de zeventien glastuinbouwgebieden in het Westland samen met ondernemers een ontwikkelplan te maken waarin op basis van ruimtelijke, infrastructurele en economische uitgangspunten een concreet beeld bestaat van kansen en knelpunten.

Infrastructuur

De werkgroep vindt dat de huidige glastuinbouwbestemmingen moeten blijven gehandhaafd. Woningen die in de weg liggen moeten worden verplaatst, waarna de bestemming kan worden gewijzigd.

Ook de weginfrastructuur verdient verbetering en datzelfde geldt voor de infrastructuur voor energie CO2 en glasvezel. De werkgroep adviseert de gemeente ook om het proces te starten om onteigening te kunnen inzetten als instrument bij herverkaveling van glaslocaties.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  21° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  21° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  20° / 16°
  70 %
Meer weer