‘Verbod imidacloprid voorbarig’

Het plan van staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) om een verbod in te voeren voor imidacloprid is voorbarig, zegt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.

Joost van WinsenVan Ruiten reageert op het woensdag gehouden Kamerdebat over het gewasbeschermingsbeleid. Daarin zei Van Dam niet bereid te zijn om het monitoren van norm-overschrijdingen van imidacloprid in het oppervlaktewater te verlengen, voordat hij een beslissing neemt over een verbod. LTO en Plantum willen dat de meetperiode zeker een half jaar langer duurt.
De staatssecretaris is van plan om imidacloprid in de glastuinbouw te verbieden, als in maart van dit jaar weer te veel normoverschrijdingen worden vastgesteld.
‘Die periode tot maart is veel te kort. Om achter de werkelijke effecten van waterzuivering te komen is een langere tijd van meting nodig dan de staatssecretaris voor ogen heeft’, zegt Van Ruiten, die de uitkomst van het debat zeer zorgelijk noemt.

Twee maanden

‘In november zijn de gebruiksvoorschriften voor dit middel nog gewijzigd. Om dan al na twee maanden te stellen dat de resultaten onvoldoende zijn, is niet redelijk.’
Volgens LTO-portefeuillehouder Plantgezondheid Joris Baecke worden ondernemers die volledig recirculeren of een zuiveringsinstallatie hebben aangeschaft, de dupe van een verbod. ‘Zij willen en kunnen op een volledig verantwoorde manier imidacloprid gebruiken. Juist zij worden benadeeld.’
Baecke heeft ook twijfels over de juridische houdbaarheid van een verbod.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer