Mezenschade niet vergoed

Limburg/Zeeland - Fruittelers in de provincies Zeeland en Limburg vinden het onterecht dat vergoeding van mezenschade wordt afgebouwd. Dat hebben ze inmiddels hun provincies aangekaart. De telers hopen dat de kwestie ook in IPO-verband wordt besproken.


De vergoeding voor zangvogelschade wordt afgebouwd. In 2014 werd nog 100 procent van de schade uitbetaald, vorig jaar 60 procent, in 2016 nog 30 procent en daarna niets meer. Dat is onterecht volgens de fruittelers.
‘Als je het over zangvogelschade hebt, gaat het vooral om mezenschade in peren. Sommige telers hebben duizend euro schade maar bij anderen loopt het bedrag op tot 30.000 euro’, zegt Herman Bus van NFO.
Bus wijst er op dat over de afschaffing van de regeling geen enkel overleg is geweest met de sector. ‘Mezen zijn een beschermde diersoort, dat betekent dat je de dieren niet mag verjagen’, zegt LLTB-projectleider Mieke Theunissen. ‘Het is niet wenselijk dat de schaderegeling verdwijnt, want mezenschade is een hoge kostenpost voor telers.’
‘Er zijn in samenspraak met het Faunafonds wel proeven geweest met preventieve maatregelen. Maar die leverden tot nu toe geen bevredigend resultaat op. Daarom hebben LLTB en provincie Limburg besloten een aanvullend onderzoek te starten naar preventieve maatregelen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer