%27Grasklaver+houdt+koe+in+de+wei%27
Nieuws
© NieuweOogst

'Grasklaver houdt koe in de wei'

Oudejaarsdag was voor familie Vermeer in Heeze niet alleen de laatste dag van het jaar, ook voor de koeien was het de laatste dag van een lang weideseizoen. Dit komt mede door de teelt van grasklaver, stelt Jan Vermeer.

Tot 1 januari liepen bij Jan, Mien en Ankie Vermeer in het Brabantse Heeze de koeien en oudere pinken nog gewoon in de wei. Rond de middag gingen de deuren van de melkveestal open en staan de dieren binnen no-time buiten om nog wat happen grasklaver mee te pakken, meldt Agrifirm.

Vermeer is fervent grasklaverteler: alle 26 hectare aan grasland bevat klaver. 'Ik wil dat er het hele jaar door gras staat. Ik pak een vroeg ras met witte en rode klaver. Rode klaver eten de koeien ook prima, omdat de rassen op verschillende momenten pieken. Zo kan ik het groeiseizoen verlengen', vertelt Jan Vermeer.

Extreem

De ondernemer maakt de kanttekening dat het dit jaar wel heel extreem is, nu de koeien tot 1 januari buiten liepen.

'Rode klaver is eerder dan witte klaver. Als je het alleen van witte klaver moet hebben, mis je al een deel van het groeiseizoen omdat rode klaver veel eerder piekt', legt Vermeer uit.

Rode en witte klaver

Het aandeel klaver in de hand houden blijkt de grootste uitdaging. 'Ik weid nooit meer dan twee keer op een perceel voor ik weer maai. Bij het maaien brengt de rode klaver meer op dan de witte klaver. Ik ben heel erg weg van rode klaver, het ziet er ook erg mooi uit. Maar eerlijkheidshalve moet ik ook zeggen dat het niet meevalt om de rode klaver er vier jaar in te houden.'

Bij Vermeer, die ook een akkerbouwbedrijf heeft, is dat op zich geen probleem omdat de grasklaver in het bouwplan rouleert en elke vier jaar wordt vernieuwd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  8° / -1°
  25 %
 • Dinsdag
  9° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  9° / -1°
  10 %
Meer weer