Afschot ganzen rond Overijsselse natuur

FBE Overijssel hield dinsdag een voorlichtingsbijeenkomst in Zwolle over een uitspraak van de Raad van State over de schadebestrijding van ganzen in en nabij Natura 2000-gebieden. Ruim honderd boeren kregen uitleg over de consequenties van de uitspraak en het vervolg hierop.

1Om wat voor uitspraak van de Raad van State gaat het?

Sinds het najaar van 2014 vindt in en nabij Natura 2000-gebieden in Overijssel afschot plaats van grauwe ganzen, kolganzen en brandganzen. Volgens provincie Overijssel was hier geen Natuurbeschermingswetvergunning (NB-wetvergunning) voor vereist. Vogelbescherming Nederland ging hiertegen in beroep. Op 2 december stelde de bestuursrechter van de Raad van State de Vogelbescherming in het gelijk.

2Welke Natura 2000-gebieden betreft het?

Het gaat om de Weeribben, Zwarte Meer, Rijntakken en Engbertsdijksvenen.

3Wat zijn de consequenties?

In deze gebieden en in een straal van 500 meter eromheen is afschot van ganzen tot nader order niet mogelijk. Er moet een vergunning worden aangevraagd. Deze is inmiddels voor alle vier gebieden aangevraagd. Om te kunnen beoordelen onder welke voorwaarden er wel afschot mag plaatsvinden, moet de provincie eerst aanvullend onderzoek doen. Dit is inmiddels door een externe partij uitgevoerd.

Op basis van de bestaande en aanvullende rapportage wordt nu bepaald of en zo ja in welke mate er sprake is van verstoring van beschermde soorten in het betreffende Natura 2000-gebied als gevolg van afschot. In de vergunning wordt dan bepaald welke beperkingen gelden bij afschot.
Het afgeven van de vergunning duurt enige weken. Het zal dan ook even duren voordat er weer schadebestrijding met behulp van afschot in en rond de Natura 2000-gebieden mogelijk is.

4Wat als boeren en jagers zich niet aan de regels houden?

Dan krijgen ze een boete van 5.000 euro per geconstateerde overtreding.

5Hoe zit het met de schadeprocedure?

Het Faunafonds meent dat als er in verband met Natura 2000-doelstellingen beperkingen gelden voor schadebestrijding, dit geen effect heeft op de uitbetaling. Zolang er nog geen NB-wetvergunning voor de vier Natura 2000-gebieden is, hoeven de omschreven verjagingsacties niet te worden uitgevoerd om in aanmerking te komen voor een tegemoetkoming in de faunaschade van het Faunafonds. Buiten de gebieden met een beperking gelden de verjagingsmaatregelen wel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer