Campinggasten+naar+%27megastal%27+Kollum
Nieuws
© Anne Van Der Woude

Campinggasten naar 'megastal' Kollum

Melkveehouder Reijer den Hartog uit Kollum leidt honderden campinggasten van zijn buren rond onder de naam 'megastal'. Het vijfhonderd koeien tellende bedrijf kreeg onlangs de ondernemersprijs 2015 van Noordoost-Friesland.

Den Hartog werkt samen met de campingeigenaren van Natuurcamping It Dreamlân. De camping trekt vooral bewust kamperende jonge gezinnen uit het Westen.

Megastal

Onder de excursienaam 'megastal' lopen in de zomer wekelijks groepen van tientallen campinggasten een halve kilometer langs het 40 hectare zwaar agrarisch natuurbeheerland van Den Hartog naar het erf van het bedrijf.

De ondernemer waakt ervoor om vooral veel vanuit het standpunt van de melkveehouder te praten.

Maasvlakte

Tijdens de kaasproeverij en rondleiding vertel ik dat boeren de 'rommel' uit de humane voedingsindustrie opruimen, zoals sojaschillen en bierbostel.

Als dat niet zou gebeuren, zou algauw een 27ste Maasvlakte nodig zijn om de reststromen te storten. Door de restvoedingsstromen te benutten, kunnen we de CO2-print laag houden.'

Sinds kort heeft de melkveehouder ook arrangementen voor boeren uit de omgeving die hij uitleg geeft over zijn bedrijf. Ook ontvangt hij AOC-studenten die als lesprogramma een bedrijfsscan maken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  9° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / -1°
  0 %
 • Woensdag
  14° / 1°
  5 %
Meer weer