Optimisme over agro-export

De agrarische export vanuit Nederland gaat in de loop van dit jaar verder aantrekken. Dat verwachten de drie grote banken ABN Amro, Rabobank en ING.

In hun prognoses voor 2016 wijzen de banken onder meer op de groeiende vraag naar Nederlandse producten en op de lage eurokoers. Dat laatste stimuleert de export naar landen buiten de eurozone.
Over de prijsvorming voor diverse agrarische producten heerst een voorzichtig optimisme. Zo schat ING dat de melkprijs dit jaar 5 procent hoger uitkomt dan het gemiddelde van de laatste jaren en 10 procent boven het (lage) niveau van 2015. ABN Amro is voorzichtiger en verwacht een stabilisatie van de zuivelmarkt in de eerste helft van 2016 en daarna een opgaande lijn door de wereldwijde vraagtoename.
Onduidelijk is hoe de afzetsituatie in de glasgroente zich zal ontwikkelen. In 2015 zorgden moeizame teeltomstandigheden elders in Europa voor goede prijzen. Het is niet te voorspellen of zo’n situatie zich komend seizoen herhaalt.
Voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland beoordeelt de vooruitzichten als beter dan een jaar geleden. Hij wijst erop dat telers in Spanje kampen met plagen. Ook bieden nieuwe markten, zoals China voor paprika’s, perspectief.
‘Daarnaast lijken de energieprijzen voor langere tijd op een lager niveau te blijven’, aldus Van Ruiten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer