EP stemt tegen patenten op natuurlijke eigenschappen

Een grote meerderheid van het Europees Parlement (EP) heeft zich 17 december in Straatsburg achter de resolutie geschaard, die het toestaan van patenten op natuurlijke eigenschappen aan banden wil leggen. Tijdens het plenaire debat met de Europese Commissie bleken veel Europarlementariërs zich zorgen te maken over de uitspraak van de Grote Kamer van Beroep van het Europees Octrooibureau (EOB), maart 2015, die het octrooieren van natuurlijke planteigenschappen toestaat.
Het ging in dit geval om patenten voor tomaat en broccoli. Daarin stelt de beroepskamer van het EOB dat essentiële biologische processen weliswaar niet gepatenteerd kunnen worden, maar de daaruit voortkomende planten of vruchten wel, hetgeen de facto het eind aan het kwekersrecht zou kunnen betekenen. Daarnaast vreesden veel Europarlementariërs een vergrote kans op monopolies van multinationals bij de voedselvoorziening.
De resolutie verzoekt de Europese Commissie met spoed opheldering te verschaffen over de reikwijdte en uitlegging van de Biotech-richtlijn, ‘teneinde voor rechtszekerheid omtrent het verbod op de octrooieerbaarheid van via werkwijzen van wezenlijk biologische aard verkregen producten te zorgen en te verduidelijken dat kweken met biologisch materiaal dat onder een octrooi valt, toegestaan is’.
Na stemming bleken 413 Europarlementariërs voor de resolutie te zijn, 86 stemden tegen en 28 onthielden zich van stemming. De resolutie werd ingediend door dertien Europarlementariërs, onder wie drie Nederlandse vertegenwoordigers: Annie Schreijer-Pierik (CDA/EVP-fractie), Bas Belder (SGP/ECR-fractie) en Jan Huitema (VVD/ALDE-fractie).

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer