Calamiteit

Calamiteit
© Nieuwe Oogst

Piet Boer, voorzitter van FrieslandCampina, haalde in zijn nieuwjaarswens al aan dat de gestegen melkaanvoer alle aandacht vraagt. Cryptisch raadde hij aan de kerstdagen te gebruiken om keuzes te maken aangaande de melkproductie. Het management blijkt deze dagen ook te hebben benut om beslissingen te nemen.
Er wordt bij FrieslandCampina zoveel melk de fabrieken ingepompt dat het er via de achterdeur weer uitloopt. Tot het moment dat er extra verwerkingscapaciteit operationeel wordt, stuurt men daarom aan op tempering van de melkproductie. Een premie van 2 cent per kilo geleverde melk bij een gelijk blijvende of lagere leverantie moet dit stimuleren.
Niet plaatsbare melk voor een habbekrats aan een concurrent verkopen en vervolgens weer voor afbraakprijzen tegenkomen in het winkelschap kost twee keer geld. Melk weigeren is niet mogelijk door de afnameplicht. Leden financieel stimuleren om de aanvoer te drukken kan het verlies beperken. Voorlopig is het de vraag wat het effect van de regeling zal zijn. Beperking van de stijging lijkt het hoogst haalbare doel.
Melkveehouders met een vlak afkalfpatroon zullen iets minderen om zeker te zijn van de bonus. Zwakke schakel is de korte tijd dat het plan van kracht is. Leden die volgens planning de productie komende weken opvoeren gaan deze strategie niet wijzigen voor slechts zes weken. Vorig jaar was zelfs de hoogte van het superheffingstarief nog geen reden om productie te minderen. Voorzichtige conclusie kan dus zijn dat er een netto stijging van de aanvoer blijft.
Toch is dit een opvallende trendbreuk in het denken binnen FrieslandCampina. Nog niet zo lang geleden was herverdeling van melkgeld onbespreekbaar. Verwerking van alle aangevoerde melk leek het hoogste doel van de coöperatie.
Komend voorjaar staat een discussie over nieuwe financiële regelingen op de agenda. Mooi moment om een soortgelijke vrijwillige maatregel bij calamiteiten in de regelingen op te nemen. Een discussie over de term calamiteiten kan hierop een mooie aanvulling zijn. Zijn calamiteiten slechts onvoorziene problemen binnen de onderneming, of valt een opbrengstprijs die fors uit de pas loopt met de garantieprijs hier ook onder?

Jack Rijlaarsdam

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer