Kavelruil als oplossing voor Ruinen-Uffelte

Geen grootschalige opkoop van landbouwgrond, maar een kavelruil om de Gebiedsontwikkeling Uffelte-Ruinen weer op gang te brengen.

Deze oplossing bieden LTO Noord-afdelingen Meppel/De Wolden-West en Westerveld voor de impasse die is ontstaan doordat het oorspronkelijke plan voor het gebied is afgeketst.

Gedeputeerde Staten trokken kort voor de jaarwisseling de stekker uit een plan om maximaal 350 hectare landbouwgrond te gebruiken voor de aanleg van waterberging en natuurontwikkeling.

Opzet

Die opzet werd te duur. Ook stuitte het op weerstand vanuit de landbouw. De boeren denken dat meer waterberging in het gebied de huidige problemen met het waterbeheer er voor hen alleen maar groter op maken.

Aanpassingen in het nabijgelegen Dwingelderveld leiden nu al tot meer kwelwater. Ook willen veel boeren in het gebied hun bedrijf uitbreiden.

Waterberging

Door grondaankoop voor waterberging en natuurontwikkeling ontstaat alleen maar meer druk op de grondmarkt en dreigt hun toekomstperspectief te worden afgesneden.

Met een kavelruil zouden veel opgaven die nu nog in het gebied aanwezig zijn kunnen worden opgelost, zij het op kleinere schaal, stelt LTO Noord. Niet alleen natuurontwikkeling en waterberging, maar ook de landbouwstructuur en het verbetering van het waterbeheer kan dan worden aangepakt.

Ruilgrond

Om een kavelruil op gang te brengen, moet wel eerst een areaal ruilgrond worden gecreëerd, waarschuwt LTO-bestuurslid Arjan Muggen.

Daarbij kijken de LTO-afdelingen nadrukkelijk naar landbouwgrond die nu in handen is van de natuurbeheerders. Dat zijn bijvoorbeeld de esgronden bij Ansen.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Noord

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer