RFC zet rem op melkaanbod

Royal FrieslandCampina (RFC) wil het melkaanbod remmen door leden-melkveehouders in januari en februari een bonus te geven als ze niet meer melk leveren dan in december. Met een bonus van 2 cent per kilo melk zal dit voor veel ondernemers lucratief zijn.

De zuivelonderneming verwacht dat deze tijdelijke maatregel nodig is omdat de melklevering door de leden-melkveehouders de komende weken waarschijnlijk sneller groeit dan voorzien. Dat maakt de verwerkingscapaciteit van RFC in de eerste zes weken van 2016 ontoereikend. Daarna is de nieuwe melkpoederfabriek in Borculo gereed.
Leden-melkveehouders hebben in 2015 circa 6,4 procent (600 miljoen kilo) meer melk geleverd dan in 2014. De coöperatie heeft fors ingezet op extra verwerkingscapaciteit om die melk te kunnen verwerken. Op een plotse toename vanaf november werd echter niet gerekend.
Bij de bonusregeling wordt de melklevering vergeleken met die in de periode van 13 december tot en met 27 december. De tijdelijke regeling gaat in op 1 januari en loopt tot en met 11 februari. Vanuit de referentieperiode wordt een dagelijkse melkproductie berekend.
De uitbetaling van de vergoeding wordt gebaseerd op alle geleverde melk gedurende een tijdvak van zes dagen. Per tijdvak wordt gekeken of een ondernemer voor vergoeding in aanmerking komt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer