Regie

Eten is emotie. En voor emotie wordt doorgaans goed betaald. Rond de kerstdagen wordt dit weer extra benadrukt. Vlees met een verhaal is deze dagen extra in trek. Supermarkten spelen er handig op in. Maar hoe kunnen wij als varkenshouders profiteren van de bereidheid van consumenten om wat extra’s te betalen voor ons kwaliteitsproduct? Die vraag houdt niet alleen mij, maar ook veel collega’s bezig. En met ons ook onze organisaties.
De opbrengstprijzen voor onze varkens zijn ronduit slecht. Enkel gebaseerd op vraag en aanbod van de varkens in Europa. Ofwel van de bulkmarkt in Europa, terwijl alle varkens in Nederland worden gehouden met bovenwettelijke Europese eisen.
Waar het misgaat, is de marketing van ons product. Hoe kunnen wij als varkenshouders ons duurzame kwaliteitsvlees goed zichtbaar maken bij onze klanten. Dat blijkt lastig te zijn. Wij varkenshouders hebben weinig kaas gegeten van marketing. We leveren de varkens aan een handelaar of slachterij en zijn daarna het zicht volledig kwijt.
Tussen ons en de klanten staan meerdere schakels waarop wij geen enkele invloed hebben. Daardoor is het onmogelijk om ons eindproduct goed te promoten, laat staan invloed uit te oefenen op de winkelprijs. Zo komen de hogere kerstprijzen niet bij ons terecht. De huidige varkensvleesketen is niet ingericht om meerwaarde te creëren voor ons als varkenshouder. Per schakel wordt gekeken hoe de meeste marge gecreëerd kan worden zonder dat elk voor zich belang heeft bij absolute prijzen. De regie ontbreekt.
Tijdens de presentatie van het project ‘Vitale Varkenshouderij’ werd duidelijk dat we via het promoten van ons ‘Hollands varken’ een sterkere positie in de keten nastreven en daarmee een betere prijs. Een goede zaak. Ik ben ook heel benieuwd naar de aanpak die begin 2016 wordt gepresenteerd.
Een sterkere ketenrol zou volgens mij kunnen starten bij het Varken van Morgen. De ontwikkeling van dit concept is in volle gang. Albert Heijn gaat als eerste supermarkt met het gehele assortiment over op het Varken van Morgen. Dit is goed voor de vierkantsverwaarding van het varken en dat biedt in mijn ogen de kans om de basisprijs met vergoeding voor meerkosten los te laten. Een nieuwe basisprijs, die wordt bepaald door het aanbod varkens in het concept.
Hiervoor moet wel de ketenstructuur, zoals ook de POV voor ogen heeft, veranderen door de regierol naar de primaire sector toe te trekken. Een mooie uitdaging voor komend jaar! Het jaar waarin ik een aantal columns mag verzorgen.

Sander van den Heijkant

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer