Lage olieprijs nekt poterexport

De pootgoedsector houdt zijn hart vast nu de export naar Algerije stil ligt. Door de lage olieprijs heeft het land te weinig harde valuta om alle import te kunnen betalen. ‘Het is een belangrijk exportland en in januari moeten er nog veel pootaardappelen worden verscheept’, zegt LTO-bestuurder Upt Hiddema.

Haijo Dodde en Han ReindsenAlgerije is voor Nederlands pootgoed het belangrijkste exportland. ‘Aanvankelijk gingen we ervan uit dat de export naar Algerije dit jaar wel weer boven de 100.000 ton zou uitkomen’, zegt Hiddema. Vorig jaar ging naar dit Noord-Afrikaanse land 93.527 ton pootgoed, op een exporttotaal van bijna 770.000 ton.
Hiddema is ervan overtuigd dat de handelaren en de aardappeltelers in Algerije hun overheid wel onder druk zullen zetten om alsnog geld beschikbaar te stellen voor de aankoop van pootgoed. ‘Voor een goede aardappelproductie hebben ze goed uitgangsmateriaal nodig.’
Dat Algerije vanwege lagere olie-inkomsten minder geld voor pootgoed te besteden heeft, is volgens Hiddema een teken aan de wand. ‘Voor andere landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten geldt hetzelfde. Wellicht krijgen we als sector meer te maken met afnemers die moeilijk kunnen betalen.’

Plek voor zoeken

Koelhuis Bergmans in het Friese Wijnaldum kwam maandag voor de kerst in aanraking met de leveringsproblemen. ‘Zo’n 500 ton pootgoed van diverse telers ging niet het schip in voor transport naar Algerije, maar moest de koeling in’, zegt Jan Bergmans. ‘We moesten er plek voor zoeken. Het staat nu redelijk vol.’
Problemen met de export van pootgoed zijn er wel vaker. ‘De huidige situatie rond valutaproblemen door de lage olieprijs is bijzonder. Iedere exporteur heeft wel partijen pootgoed klaarstaan voor Algerije’, zegt HZPC-directeur Gerard Backx.
Als de leveringsproblemen nog weken gaan duren, worden telers in Algerije er snel mee geconfronteerd. ‘Die hebben geen pootgoed voor de teelt van consumptieaardappelen’, zegt Backx. ‘Aardappelhandelshuizen gaan in dat geval kijken of er alternatieve bestemmingen zijn.’
Volgens Karst Weening van de Nederlandse Aardappel Organisatie (NAO) is de export naar Algerije begin november op gang gekomen en loopt dat normaal gesproken door tot midden of eind januari.
‘In Algerije ligt al veel pootgoed in koelhuizen dat nog niet is vrijgegeven. Dat pootgoed kunnen ze moeilijk terugsturen’, zegt Weening, die denkt dat vooral kleinere exporteurs wel eens klappen kunnen oplopen. ‘Die hebben vaak niet zo veel in de melk te brokkelen.’

Weer

 • Dinsdag
  13° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  8° / 5°
  10 %
 • Donderdag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer