Intersectoraal samenwerken; wie durft?

Samenwerkingen binnen de sectoren komen veelvuldig voor: collega-tuinders die samen producten vermarkten en collega-veehouders die samen voer inkopen. Al deze samenwerkingen hebben het doel dat iedere deelnemende partij er beter van wordt.

Samenwerkingen tussen sectoren komen veel minder voor. Een van de weinige voorbeelden is de samenwerking tussen veehouders en akkerbouwers waarbij (mest)mineralen worden geleverd en gewas wordt afgenomen. Het gewas wordt vervolgens verwerkt tot veevoer. Juist dit soort slimme, intersectorale samenwerkingen biedt veel kansen.
De intensieve veehouderij is al fors aan het mest verwerken waarbij kostbare organische stof door middel van vaste fracties wordt geëxporteerd of verbrand. Dunne fracties worden aangewend op de beschikbare grond. De rundveehouderij krijgt een steeds grotere opgave. Ze heeft mest die niet echt goed te verwerken is en onbewerkt eigenlijk best een goede meststof is. En ze heeft grond nodig voor bedrijfsontwikkeling.
Mest van de intensieve veehouder is relatief gezien het best te verwerken. Laten we deze dan eens 100 procent verwerken. Laat dan de rundveehouder zijn onbewerkte mest aanvoeren bij de intensieve veehouder en daarbij afspraken maken over het gebruik van de grond. En laat de rundveehouder in het kader van de verplichte mestverwerking VVO’s overnemen van het ‘teveel’ aan verwerkte mest van de intensieve veehouder. Zo’n plaatje is technisch, financieel en landbouwkundig voor beide partijen interessant.
Wat Arvalis betreft is het de moeite waard om deze verbanden in de toekomst te gaan leggen waarbij direct voordeel voor alle partijen te halen is. Wij ondersteunen u graag bij het inzichtelijk maken van deze ‘slimme samenwerkingsvormen’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer