Een zwaluw maakt nog geen zomer in glastuinbouw

Telers van glasgroenten boekten in 2015 eindelijk weer eens mooie resultaten. Traditiegetrouw brandt het geld bij tuinders snel in de zakken en geluiden over nieuwe kassen gaan alweer rond. Het is nu aan de coalitie HOT om de vrijkomende energie in goede, duurzame, banen te leiden.

Koen van Wijk
Met een gemiddeld ondernemersinkomen van 275.000 euro was 2015 voor glasgroentetelers een jaar waarvan zij lang slechts droomden. Daarnaast was de vorming van de coalitie Herstructurering en Ontwikkeling Tuinbouw (HOT) over een breed front van afzetorganisaties, overheid en Rabobank een opsteker.
De impasse in aanpak van problemen als afzetversnippering is met HOT gestuit. In januari wordt het plan van aanpak gepresenteerd, waarmee de coalitie onder aanvoering van Cees Veerman de vele problemen in de glastuinbouw te lijf wil gaan.
De opstekers kwamen net op tijd voor de sector waarvan bureau McKinsey in december 2014 een zeer zorgwekkend beeld schetste. Dit gold zowel de financiële positie van bedrijven als de marktstructuur.
Voor de marktstructuur was de conclusie dat Nederland alleen een goed jaar heeft als het de Zuid-Europese telers tegenzit. Precies dat was het afgelopen jaar het geval door de hitte in Zuid-Europa. Structureel gezien wordt de concurrentie uit Zuid-Europa echter alleen maar groter door kostprijsvoordeel en investeringen van eigen overheid, voorspelt McKinsey.
De coalitie HOT richt zich op de satellieten Afzet, Agrologistiek, Infrastructuur en energie, GMO en Herstructurering. Dat laatste ligt in handen van Rabobankman Rob van den Ende. Over herstructurering is al veel expertise opgedaan, mede door inzet van de diverse LTO’s. Er ligt een Toekomstvisie Greenport Westland-Oostland die de pijnpunten helder omschrijft. Binnen het programma ‘Duurzame modernisering glastuinbouw’ is instrumentarium ontwikkeld en voor verschillende gebieden zijn trajecten met alle betrokkenen in gang gezet.
Voor zover bekend bij coördinator LTO Glaskracht trekt Rabobank echter haar eigen plan en is op de beschikbare kennis geen beroep gedaan. In september lieten Rabobankdirecteuren Ruud Huirne en Hans de Leeuw weten dat er een stoppersregeling komt en dat de bank zoveel geld vrijmaakt als de operatie vraagt.
Hoe het plan er ook uitziet, er zal ook kapitaal en energie nodig zijn van ontwikkelende grote bedrijven. Inmiddels gaan de geruchten over investeringen door die bedrijven alweer rond. Een bedrijf is in gesprek over aankoop van een grote kavel op PrimAviera. LTO Glaskracht Westland bemerkt dat telers met nieuwbouwplannen hun blik vooral richten op nieuwe, ruim ingerichte locaties als PrimAviera, Wieringermeer en Zeeland.
Hoe dan ook geldt voor zowel de afzet als de herstructurering dat die ene zwaluw van 2015 nog geen zomer maakt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer