Nieuw peilbesluit polder Bleiswijk

Voor het nieuw vast te stellen peilbeheer in de Polder Bleiswijk heeft Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard de 3769 hectare grote polder verdeeld in 17 peilvakken.

Nieuw+peilbesluit+polder+Bleiswijk
© Grontmij

Het huidige peilbesluit dateert van 1996. Sindsdien is het grondgebruik in polder Bleiswijk sterk veranderd.

Grote delen van het landbouwgebied hebben plaats gemaakt voor de uitbreiding van de glastuinbouw, plaats gemaakt voor recreatieve functies of woningbouw in Bleiswijk, Bergschenhoek en Hillegersberg.

De peilen op diverse locaties zijn in de loop der tijd aangepast om het nieuwe grondgebruik te faciliteren. Met het peilbesluit wil het hoogheemraadschap de belanghebbenden duidelijkheid en rechtszekerheid bieden ten aanzien van de te handhaven peilen.

Bodemdaling

In de peilafweging houdt het hoogheemraadschap rekening met eventuele lange termijn effecten en ontwikkelingen met betrekking tot veiligheidsrisico’s, wateroverlast, bodemdaling of kweltoename.

Deze risico’s zijn per grondgebruiktype (stedelijke gebied, glastuinbouw, akkerbouw, natuur en recreatie) in kaart gebracht. De peilen variëren van NAP-7,10 meter tot NAP-5,0 meter.

Waterberging

In de meeste peilgebieden worden tot nu toe seizoensafhankelijke peilen gehanteerd. Deze zomer- en winterpeilen worden vervangen door flexibel peilbeheer.

Hierdoor wordt het mogelijk om in te spelen op de dagelijkse weersverwachting, om de beschikbare waterberging effectiever te benutte en de specifieke behoefte aan inlaatwater te verminderen waarmee de energiebehoefte kan dalen.

Polders

Polder Bleiswijk is een verzamelnaam voor de polder Klappolder, Overbuurtse Polder, Oosthoekeindse Polder, Boterdorpse Polder en de Oosteindse Polder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer