‘Natuur met een pilsje erbij’

In Nederland heeft ‘democratische natuur’ de overhand, stelde directeur Cees Slager van Molecaten 9 november bij de presentatie van het boek ‘Ondernemen met Natuur’ op Huis te Linschoten bij Woerden.
Molecaten is een familiebedrijf met campings, bungalowparken en
vakantiehuizen in binnen- en buitenland. Iedereen kan op een prettige manier genieten van Nederlandse natuur. Slager haalde een uitspraak aan van Simon Carmiggelt om dat te typeren: ‘Natuur is mooi, maar wel met een pilsje erbij.’ Maar voor de natuur zelf is elitaire natuur beter, betoogde hij. Natuur die slechts voor een heel beperkt aantal mensen toegankelijk is, exclusieve natuur dus.
De meest bijzondere natuur gedijt immers in gebieden die niet toegankelijk zijn voor iedereen. Molecaten past dit model toe in een aantal Afrikaanse natuurgebieden. Die zijn exclusief toegankelijk voor bijvoorbeeld medewerkers van grote bedrijven die daar fors voor betalen. Molecaten heeft daarvoor samen met het Wereldnatuurfonds in 1998 het Protected Area Network (PAN) opgericht. Volgens Slager is dat een verdienmodel met veel toekomst.
Diverse andere sprekers gaven hun visie op ondernemen met natuur. Volgens directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten rust er nog een taboe op het verbinden van natuur met economie, maar dat is snel aan het veranderen, ook in zijn eigen organisatie, die ervoor kiest om steeds meer op een ondernemende manier met de natuur om te gaan.
De Utrechtse gedeputeerde Bart Krol nam het boek in ontvangst. Er is helemaal niets mis met het verdienmodel dat de overheid betaalt voor natuur, stelde hij. ‘Het is zelfs een eer voor de overheid om te betalen voor schaarse natuur.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer