Groningen%3A+minder+gaswinning+veiliger
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Groningen: minder gaswinning veiliger

Gedeputeerde Staten (GS) Groningen zijn blij met de aangekondigde verlaging van de gaswinning uit het Groningenveld. 'Een substantieel lager niveau is nodig voor meer veiligheid.'

Minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) gaf vanmiddag aan dat gaswinning in het Groningenveld wordt verlaagd. Daarvoor krijgt hij steun van GS.

'Dat is ook gewenst omdat gemeenten en provincie het versterkingsprogramma van het Meerjarenprogramma van de Nationaal Coördinator altijd gekoppeld hebben aan een substantieel lagere gasproductie.'

Versterkingsprogramma

De lasten van het versterkingsprogramma zijn door de bewoners alleen te dragen als ook via beperking van de gasproductie wordt bijgedragen aan de beperking van de veiligheidsrisico's.

'Dat geldt temeer als via de reductie van de gaswinning de omvang van de versterkingsopgave kan worden beperkt', laten Gedeputeerde Staten weten.

Tempo

Daarnaast is het volgens GS onzeker in welk tempo de versterkingen daadwerkelijk kunnen worden gerealiseerd en welke omvang de versterkingsoperatie uiteindelijk zal moeten hebben.

'Beperking van de gaswinning geeft naar huidige inzichten meer tijd om de noodzakelijke maatregelen te treffen.'

Weer

 • Vrijdag
  5° / 0°
  70 %
 • Zaterdag
  6° / 3°
  90 %
 • Zondag
  5° / 3°
  60 %
Meer weer