Gelderse ganzenaanpak werkt

Gelderland - Het aantal zomerganzen in Gelderland daalt gestaag. Volgens Faunabeheereenheid (FBE) Gelderland komt dat door de Gelderse ganzenaanpak: het verminderen van ganzen in de zomer en het bieden van rust aan trekganzen.

Jacomien VoorhorstVrijwilligers telden afgelopen zomer in Gelderland ruim 97.000 ganzen, waarvan 81.000 grauwe ganzen. In 2014 waren dat er nog 112.000, waarvan 95.000 grauwe ganzen. In 2013 werden er nog meer ganzen geteld. De FBE trekt daaruit de conclusie dat de ganzenaanpak in Gelderland zijn vruchten af begint te werpen.
Volgens Dirk Dekker, FBE-bestuurslid en portefeuillehouder Flora en fauna van LTO Noord Gelderland, werkt de Gelderse aanpak omdat er in de provincie goed wordt samengewerkt in de bestrijding van de ganzen. ‘In de FBE zijn zowel natuur- als landbouworganisaties vertegenwoordigd. De neuzen staan dezelfde kant op. Iedereen doet wat hij moet doen. We hopen dat daardoor eind 2018 een acceptabel niveau ontstaat van schade in de landbouw.’

Op de goede weg

Uiteindelijk wil de FBE naar het schadeniveau van 2005. Toen veroorzaakten grauwe ganzen in de zomer 100.000 euro aan landbouwschade. Vorig jaar veroorzaakten de ganzen nog voor 1,5 miljoen euro aan schade.
Bij het schadeniveau van 2005 hoort een streefstand van 29.000 grauwe ganzen in de zomer. ‘Het ganzenprobleem is dus nog lang niet opgelost’, zegt Dekker. ‘Maar ik heb het idee dat we op de goede weg zijn.’
De aanpak in Gelderland is gericht op het beperken van broedsucces en het terugbrengen van de populatie overzomerende ganzen door afschot. Komende zomer wordt gestreefd naar een afschot van ongeveer 28.000 grauwe ganzen. In de winter krijgen trekganzen rust. Grauwe ganzen kunnen dan nog wel bejaagd worden op percelen waar ze schade aanrichten.
‘Maar ook de aanpak aan de voorkant helpt’, zegt Dekker. Naast het schieten van koppelvormende ganzen in het vroege voorjaar doelt hij vooral op legselbehandeling: ‘In het voorjaar gaan jagers, boeren en natuurorganisaties samen de natuurgebieden in om ganzeneieren te schudden en te prikken. Dat gaat steeds beter en is heel effectief. Als er minder ganzen worden geboren, hoef je er ook minder te schieten.’
Voor het bieden van winterrust zijn inmiddels rustgebieden aangewezen. Op een voorstel van de provincie kwamen 76 zienswijzen binnen. ‘Boeren wilden sommige gebieden van de kaart, andere boeren wilden juist extra rustgebieden erbij’, aldus Dekker. De gebieden worden nu waar mogelijk aangepast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer