NVWA: beslag op ruim 100 ton pesticiden

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in de tweede helft van november 104.000 liter vermoedelijk illegale pesticiden in beslag genomen.

NVWA%3A+beslag+op+ruim+100+ton+pesticiden
© Nieuwe Oogst

Dat gebeurde tijdens een internationale operatie, gericht op de import en verkoop van illegale en namaak gewasbeschermingsmiddelen in de Europese Unie.

Op initiatief van de NVWA deden zeven Europese landen mee aan de operatie. De autoriteiten in Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Slovenië onderschepten in totaal 190.000 liter pesticiden.

Grote schaal

Het is de eerste keer dat er op deze grote schaal is samengewerkt op het gebied van gewasbeschermingsmiddelen. De samenwerking wordt in de toekomst uitgebreid.

In de Nederlandse douanesystemen selecteerden inspecteurs van de NVWA zendingen die mogelijk gewasbeschermingsmiddelen bevatten en onderweg waren naar Nederland. Na het toepassen van risicoprofielen vielen negentien zendingen op.

Doorvoer naar andere landen

In de Rotterdamse haven heeft de NVWA bij de douane acht zendingen fysiek gecontroleerd. Daarvan bleken er zes verdacht. De zendingen waren bedoeld voor doorvoer naar landen vooral de EU. De NVWA onderzoekt of afzenders en ontvangers een toelating hebben voor handel in gewasbeschermingsmiddelen.

De NVWA ontdekte verder dat elf zendingen met in totaal 6.000 liter pesticiden waren voorzien van vervalste documenten. Op papier leek het te gaan om een onschuldige plantaardige olie. In werkelijkheid bleek het een illegaal gewasbeschermingsmiddel.

Elf siertelers

Deze zendingen kwamen binnen via luchthaven Schiphol en doorgestuurd naar elf siertelers in verschillende delen van Nederland. De NVWA heeft de middelen bij deze siertelers in beslag genomen en proces-verbaal opgemaakt. Het Functioneel Parket zal beslissen over het vervolg van deze zaken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer