NVWA%3A+nalevingsonderzoek+fruitteelt+in+2016
Nieuws
© Nieuwe Oogst

NVWA: nalevingsonderzoek fruitteelt in 2016

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat in 2016 in de fruitteelt de naleving van de voorschriften voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen onderzoeken.

Dit gebeurt in navolging op vergelijkbaar onderzoek dat in de fruitteelt is uitgevoerd in 2008 en 2012.

Staatssecretaris Martijn van Dam kondigde dit vorige week aan in een Kamerbrief. Hij beantwoordt daarin vragen van GroenLinks naar aanleiding van het recente Greenpeace-rapport over vervuilde bodems en water rond fruitpercelen.

Risicogericht handhaven

Volgens Van Dam handhaaft de NVWA het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen risicogericht. Naast de fruitteelt staat ook een uitgebreid nalevingsonderzoek gepland voor de sierteelt onder glas.

Op voorhand is Van Dam in elk geval niet van plan om voor de fruitteelt aanvullende maatregelen af te kondigen.

Hij gaat ervan uit dat de doelen voor het aantal normoverschrijdingen in oppervlaktewater gehaald met het verbreden van de verplichte teeltvrije zone en het verhogen de driftreductie van 50 naar 75 procent.

Onderzoek 2012

Het nalevingsonderzoek in de fruitteelt van drie jaar geleden wees uit dat 37 procent van de bedrijven de regels voor het gebruik van middelen niet juist naleefden. Voor Van Dam is dit resultaat een reden om het onderzoek komend jaar opnieuw uit te voeren.

Weer

 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  16° / 12°
  70 %
Meer weer