Vergoeding voor leefgebieden

De Europese Commissie heeft op verzoek van Nederland de regelgeving zo aangepast dat het eenduidig mogelijk is een leefgebiedenvergoeding uit te betalen.

Vergoeding+voor+leefgebieden
© Water, Land en Dijken

Ook heeft de Europese Commissie ermee ingestemd dat de beheeractiviteiten op een perceel centraal staan bij controles. Dat betekent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in 2016 per cluster van beheeractiviteiten controleert of aan de voorwaarden wordt voldaan.

Als beheeractiviteiten niet correct worden uitgevoerd, worden de controleresultaten niet omgezet naar het niveau van het collectief. Dat was eerder wel de lijn vanuit de Europese Commissie. In plaats daarvan wordt alleen de maximaal uit te betalen vergoeding verlaagd.

Hectareprijs

De som van maximale vergoedingen per hectare is hoger dan de hectareprijs in de beschikking. Daardoor leidt een overtreding niet automatisch tot een verlaging van het bedrag dat het collectief krijgt uitbetaald.

Ook kan het beheerseizoen vanaf 1 januari worden afgestemd op de ecologische omstandigheden in het veld.

Aanpassen

Collectieven en hun deelnemende agrarische natuurbeheerders kunnen vanaf 1 januari namelijk tot veertien dagen voor de start van het beheer, de locatie van het beheer en de beheeractiviteit aanpassen.

Daarmee kunnen beheeractiviteiten als het laten ingaan van een rustperiode, het baggeren van een sloot en het uitrijden van ruige stalmest worden afgestemd op de omstandigheden in het veld. Daarnaast kunnen wijzigingen in het beheer tot veertien dagen voordat het beheer wordt gewijzigd, worden doorgegeven aan de RVO.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer