Koenders%3A+mogelijk+meer+Russisch+gas+nodig
Nieuws
© BuZa

Koenders: mogelijk meer Russisch gas nodig

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat Nederland op korte termijn meer gas moet importeren als in Groningen minder gas wordt gewonnen. Dat zei hij gisteren tijdens een debat in de Tweede Kamer.

'Wij hebben een situatie in Groningen. Dat betekent dus dat dat gecompenseerd moet worden en dat kan op korte termijn best uit Rusland moeten zijn', zei de minister. Hij verklaarde dat er over dit onderwerp geen meningsverschil bestaat in het kabinet.

Minister Henk Kamp (EZ) heeft al verschillende keren gezegd dat Russisch gas een optie is als de gaskraan in Groningen verder dicht wordt gedraaid. Koenders wees er tot dusver steeds op dat ons land minder afhankelijk moet worden van Russisch gas.

Grote aanbieder

Koenders benadrukte ook in dit debat dat Nederland en de Europese Unie minder afhankelijk moeten worden van Russisch gas. 'Het is niet gezond om afhankelijk te zijn van een grote aanbieder.'

Maar Russisch gas zal nog lang onderdeel zijn van de energiemix van Europa, zei hij.

Sancties

Het debat ging over de situatie in Oekraïne. Koenders houdt vast aan sancties tegen Rusland zolang dat land blijft interveniëren in het oosten van Oekraïne en het Minsk II-akkoord niet nakomt.

De sancties hebben volgens hem wel degelijk effect en beperken de marges van het handelen van Rusland. De sancties hebben een 'serieuze impact' op Nederlandse bedrijven, stelt Koenders.

Uitvoer

De uitvoer van Nederlandse goederen naar Rusland is vorig jaar met 8 procent gedaald, de invoer met 11,4 procent. 'Voor een aantal sectoren is dat echt serieus.'

Hij noemde verder de uitspraak deze week van de voorman van VNO-NCW, Hans de Boer, dat de ramp met vlucht MH17 een incident is 'ongepast'.

ANP

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  8° / 2°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  40 %
 • Zondag
  8° / 4°
  30 %
Meer weer