Fritesexport legt bodem in aardappelmarkt

Wereldwijd worden op dit moment veel aardappelen verwerkt en is er veel export van frites, het zorgt voor enige stabiliteit op de aardappelmarkt. .

Het hoge tempo in de verwerking van fritesaardappelen legt een stevige bodem in de markt, stelt beursmakelaar De Vries & Westermann

De laatste twee maanden daalde de termijnprijs voor fritesaardappelen van het aprilcontract 2016 van 17 euro naar zo'n 14 euro per 100 kilo. De notering lijkt zich de laatste weken te stabiliseren.

Herstel termijnmarkt

Vorige week zakte de termijnmarkt even weg richting 13,20 euro. Gisteren was sprake van een herstel met een slotnotering van 14,10 euro per 100 kilo.

De effectieve markt laat weinig beweging zien. De landbouwbeurzen noteren veelal prijshoudend voor de fritesaardappelen. De cashsettlement varieert al langere tijd tussen 11,20 en 11,30 euro per 100 kilo.

Volle capaciteit

Verwerkers draaien volgens De Vries & Westermann op volle capaciteit vanwege de aanhoudende export van verwerkte frites.

De EU exporteerde de twaalf maanden voorafgaand aan oktober 4 miljoen ton verwerkt product. Dat is een record.

Argentinië

Ook de Verenigde Staten exporteert meer frites ten opzichte van vorig jaar. Verder meldt Argentinië een stijging van de afzet van frites naar landen als Brazilië en Chili met 35 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer