ABN Amro: Nederlandse ui moet zichtbaarder

Meer aandacht voor duurzaamheid en technologische innovaties kunnen de zichtbaarheid van de Nederlandse ui vergroten. Dat concludeert ABN Amro in sectorrapport 'De Nederlandse uienketen afgepeld', dat deze week is gepubliceerd.

ABN+Amro%3A+Nederlandse+ui+moet+zichtbaarder
© Nieuwe Oogst

De bank meldt in het rapport dat Nederland op de exportmarkt voor uien een marktaandeel heeft van 15 tot 20 procent. De export van Nederlandse uien heeft de potentie om te groeien van 1,3 miljoen ton afgelopen jaar naar 2 miljoen ton in 2050.

Marktpositie sterker

Volgens sectormanager plantaardige sectoren Jan de Ruyter van ABN Amro wordt de internationale marktpositie van Nederlandse uien alleen maar sterker door een goede productkwaliteit en een relatief lage prijs.

'De positie van de Nederlandse ui moet wel voortdurend worden bevochten en is afhankelijk van de marge die elke schakel in de keten kan maken.' De Ruyter stelt dat de marge nodig is om te blijven investeren in duurzaamheid en innovatie.

Internationale reputatie

'Technologische innovaties versterken de verschillende schakels in de keten. Het is daarnaast van belang een goede en betrouwbare kwaliteit te leveren, want onze internationale reputatie is zo goed als de laatste zending', geeft hij aan.

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema, benadrukt ABN Amro in het uienrapport. 'Het is daarom belangrijk om op dit gebied herkenbaar te zijn. De Nederlandse ui moet zich op het wereldtoneel meer onderscheiden als een duurzaam product', vindt De Ruyter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer