Weinig+impuls+aardappelmarkt
Nieuws
© Haijo Dodde

Weinig impuls aardappelmarkt

De notering voor het aprilcontract van fritesaardappelen op de termijnmarkt zakte afgelopen maand van 16,50 euro tot 14,80 euro per 100 kilo afgelopen vrijdag.

Beursmakelaar De Vries & Westermann wijt de druk op de aardappelnotering de laatste weken aan een gebrek aan impulsen op de aardappelmarkt.

Zowel kopers als verkopers nemen een afwachtende houding aan. Wel steeg de cashsettlement van de EEX afgelopen week met 0,10 euro tot 11,30 euro per 100 kilo.

Gemiddelde opbrengsten

De Europese aardappelopbrengsten van oogst 2015 worden steeds duidelijker. In Noordwest-Europa lijken de opbrengsten gemiddeld, dat blijkt ook uit de voorraadcijfers voor onder meer Nederland, Duitsland en België.

Landen in Zuid- en Oost-Europa oogstten dit jaar aanmerkelijk minder aardappelen.

Fritesverwerking

Positief voor de aardappelmarkt is volgens De Vries & Westermann het niveau van de fritesverwerking. De Nederlandse fritesfabrikanten draait op volle capaciteit om te kunnen voldoen aan de vraag en dat geldt ook voor omliggende landen.

De export van frites vanuit Nederland naar Zuid- en Oost-Europa is de laatste twaalf maanden met 20 tot 30 procent toegenomen, meldt De Vries & Westermann. Naar bestemmingen buiten de Europese Unie is 19 procent meer frites verkocht.

Weer

 • Maandag
  22° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  21° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer